Makeaa elämää

ja operaatio bikini

dav

Kotouttamiskonsultti mittaili viikonloppuna katseellaan ulkoista habitustani ja kysyi, että mitenkä on tuon urheilun laita siellä isolla kirkolla. Tuleeko lenkkeiltyä niin kuin Suomessa? Ei mitenkään pahalla sanonut, kuuluuhan kotouttamiseen toki myös terveellisestä elämästä valistaminen. Jos ottaa vaa’an esille seuraavalla kerralla niin saatanpa tuohon jotain kommentoida.

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu munkkikahvit ja muu makean syöminen. Barcelonan majapaikkani lähellä on kilometrin säteellä kymmeniä leipomoita ja kahviloita. Myönnän, että olen herkkusuu ja etenkin stressaavissa tilanteissa – jollainen kieltämättä tämä elämänmuutos on ollut – käsi käy suklaalevyyn tai pullaan. Tosin parempi se mielestäni on kuin että pulloon (btw. pullo Riojaa, ihan jees laatua, maksaa täällä n. 3,5 euroa).

Vaivalla hankittuja vararenkaita ylläpidetään myös joskus viikonloppuisin syömällä aamiaiseksi churroja suklaakastikkeella. Kuvan leivonnaiset ovat ”porras”, eli paksummat churrot. Huom! Vaikka Suomessa näkeekin churroja ravintoloiden jälkiruokalistalla, churros ei ole jälkiruoka.

dav
Porras con chocolate y café

Muuten espanjalaiset leivonnaiset häviävät 0-10 suomalaisille korvapuusteille, munkeille, mustikkapiirakalle ym. Täällä suositaan voitaikinaa. Croissanteja suklaalla ja ilman. Voitaikinapullia erilaisilla täytteillä. Hedelmiä, marjoja tai hilloja ei juuri käytetä.

Kahvi ja pulla on täällä ”café y pasta”. Eli pasta on pulla. Että osaatte sitten tilata.

cafeypasta2

Katalonialaisia leivonnaisia ovat coca (ei ole huumetta), coca de vidre (”lasicoca” eli ohut voitaikinakeksi, päällä sokeria tai suklaata. Mausteena voi olla myös anista.) ja farns (pullamainen pitkulainen leivonnainen, päällä tomusokeria). Ei mitään järin häävejä, mutta kyllä niitä paremman puutteessa syö.

Voihan sitä itsekin tehdä pullaa, mutta raaka-aineissa on pari mutkaa. Tuoretta hiivaa voi ostaa leipomosta, marketista en ole löytänyt. Kardemumma on vaikeampi tuote. Kannattaa tuoda matkalaukullinen Suomesta. Täältä olen nähnyt vain luontaistuotekaupassa hintaan 8 e / pieni pussi. Isoista marketeista voi löytyä, esim. Carrefourista.

Jälkiruuista mainittakoon kaikille tuttu crema catalana ja ”mel i mató” eli raejuuston tapaista juustoa hunajalla.

melimato2
mel i mató

Koska rantakausi alkaa periaatteessa jo huhtikuussa, yritän hillitä makeanhimoni ja aloittaa operaatio bikinin. Täällä kun ei voi läskeineen piiloutua kesätoppatakin uumeniin 😉

Jätä kommentti