Espanjalaisia viinejä ja juustoja


Heipä hei. Pitkästä aikaa. Nyt on kaikki 76 tammikuun pitkää ja pimeää päivää kärsitty ja joidenkin viettämä tipaton kärvistelty.

Suomen pakkasesta, loskasta ja pääkallokeleistä käsin unelmoidaan näinä aikoina Espanjan lämmöstä ja auringosta, vaikka ikuinen auringonpaiste on tosiasiassa esimerkiksi Kataloniassa aiheuttanut pahimman vesipulan sitten mittaushistorian alkamisen (1916). Vesialtaiden täyttöaste on 15% eli käytännössä vesivarastot ovat tyhjiä.
Katalonian hallinto on helmikuun alusta ottanut ensimmäisen vaiheen hätätilasäännöstön käyttöön, joka tarkoittaa muun muassa sitä, että veden kulutus / henkilö on rajoitettu 200 litraan päivässä, uima-altaita ei saa täyttää ja kastelu juomakelpoisella vedellä on kielletty. Mies mietti pitäisikö parvekkeen vähäiset viherkasvit hävittää.

Aineenani ei kuitenkaan ole vesipula, hintojen nousu, tai muut ikävät asiat, vaan ajattelin laittaa pään pensaaseen ja kirjoittaa mukavista aiheista eli viinistä ja juustosta.

Penedèsin viinitila

Viime kesänä käytiin tyttöporukassa maistelemassa viinejä Penedèsin viinitiloilla. Penedès on Barcelonan ja Tarragonan välissä oleva alue, joka on tunnettu cavasta. Cava – joka tarkoittaa katalaaniksi viinikellaria – on samppanjamenetelmällä valmistettu espanjalainen kuohuviini, josta suuret tuottajat kuten Codorníu ja Freixenet, valmistavat pääosan, noin 80 %. Cava on siis oikeastaan sampanjaa, erona tietysti se, että sampanjaksi saa nimittää vain Ranskan Champagnessa tuotettua juomaa. Lisäksi käytetyt rypäleet ovat erilaisia: Samppanjan valmistukseen käytetään valtaosin kolmea rypälettä, jotka ovat punaiset pinot noir sekä pinot meunier ja valkoinen chardonnay. Cavaan puolestaan käytetään macabeo, xarel·lo ja parellada rypäleitä. Sampanjamenetelmässä juoma kypsyy pullossa (ns. toinen käyminen), eikä tankissa kuten sektin tai proseccon valmistuksessa. Samppanjamenetelmällä valmistetuissa kuohuviineissä pitkät käymis- ja kypsytysajat tuovat makuun paahteisuutta ja kuplat ovat pienempiä ja viipyvät lasissa pidempään.

Cavat kypsyvät

Viinitiloilla vierailu oli kaikin puolin sivistävä kokemus, vaikka täytyy tunnustaa, että loppuvaiheessa makunystyrät eivät enää kovin paljoa eroja viineissä huomanneet. Ei siis kannata ahnehtia liikaa vierailuja päivälle, sillä päänsäryn saa myös hyvistä viineistä ja cavasta. Se kuitenkin tuli selväksi, että viininviljely tai ylipäätään maatalous ei ole mikään helpoin elinkeino, joten respect kaikille maatalouden parissa työskenteleville. Viime kesä oli kuiva, ja asia konkretisoitui kun katseli pienenpieniä kuivakoita rypäleitä. Ensi kesää en uskalla edes ajatella.

Espanja on maailman kolmanneksi suurin viinintuottaja Ranskan ja Italian jälkeen. Se tuottaa vuosittain uskomattomat 36,4 miljoonaa hektolitraa (eli 36,4 miljardia litraa) viiniä.

Espanjan kenties tunnetuin viinialue on Rioja. On jännää, että Espanjassa kun normikuppilassa tilaa lasin viiniä, kysytään yleensä, haluatko Riojaa vai vaan ”viiniä”. Eli Rioja on ikään kuin vähän parempaa viiniä. Sitä ei yleensä tiedustella, minkä rypäleen viiniä asiakas haluaisi. En itsekään yleensä laiskuuttani ryhdy syvempään keskusteluun viinivalinnasta, vaan tyydyn siihen, mitä sattuu tulemaan esim. tuolla ”Rioja” valinnalla. Joskus harmittaa, kun eteen osuu jokin hyvä viini, eikä ole mitään tietoa mitä se on. En tosin käy kovinkaan usein ns. hienommissa ravintoloissa ja toki ravintoloista löytyy yleensä viinilista, etenkin jos tilaat pullon viiniä.

En ennen tämän blogipostauksen kirjoittamista edes kovin hyvin tiennyt, mitä rypäleitä Espanjassa kasvatetaan. Paitsi etteivät yleisimmät rypäleet ole cabernet savignon, merlot, syrah eikä chardonnay. Yleisimmin viljelty rypälelajike Espanjassa on tempranillo, josta tehdään punaviiniä. Valkoviinilajikkeista yleisin taas on airén.

Yllätyksenä itselleni tuli myös se, että suurin viinialue Espanjassa ei suinkaan ole Rioja, vaan Kastilia-La Mancha. Sitä seuraavat Extremadura, Katalonia ja Kastilia-Leon. Luoteis-Espanjassa Galician maakunnassa tuotetaan albariño-valkoviiniä, joka on hapokasta ja muistuttaa savignon blancia.

Espanjalaisen supermarketin viinivalikoimasta mukaan tarttuu useimmiten D.O. Ribera del Duero -alueen Abadía Mantrús, Valdepeñasin (Kastilia-La Mancha) Pata Negra, tai klassikko: suomalaisille tuttu, Torres-viinimogulin Sangre de Toro. Marketissa viinipullo maksaa noin 2-10 euroa.

Manzanilla ja tapas

Viiniä tuotetaan siis lähestulkoon joka puolella Espanjaa. Andalusian kuuluisin viini on palomino-rypäleestä Jerezin alueella valmistettu sherry. Sherryjä on montaa makeusastetta kuivasta finosta makeaan pedro ximenez tai oloroso (cream) sherryyn.

Manzanilla on kuivaa sherryä, jota valmistetaan Sanlúcar de Barramedassa, Cádizin lähellä. Manzanillan alkoholimäärä ei ole kovin korkea (15), ja lasillinen kylmää manzanillaa on hyvä kumppani tapaksille.
Barbadillo on kuuluisa ja perinteikäs viinintuottaja Cadizin alueella, joka valmistaa myös muita viinejä manzanilla-sherryn lisäksi.

Sitten siihen toiseen asiaan eli juustoon. Juuston tilaamiseen ravintolassa Espanjassa pätee vähän sama juttu kuin viinin tilaamiseen. Elikkäs tilataan yksinkertaisesti vaan juustoa. Ja saadaan sitten tuurista riippuen joko erittäin hyvää tai taivaallista Manchegoa tai Manchego-tyyppistä juustoa. Manchegoksi kun saa nimittäin vain La Manchan alueella laiduntavien manchega-lampaiden maidosta tehtyä juustoa. Manchego-juuston maku vaihtelee miedosta kermajuustosta voimakkaaseen pecorino-tyyppiseen riippuen kypsyttämisen pituudesta. Nuori juusto, semicurado, on 2-3 kuukautta kypsytettyä, curado 3-6 kuukautta ja añejo tai viejo 12-24 kuukautta.

Herkkujuustoa Palenciasta

Manchegoa tai muuta lampaanmaidosta tehtyä juustoa on myös oliiviöljyssä tai oloroso-sherryssä säilöttynä, tai esimerkiksi rosmariinilla päällystettynä.

Toinen kuuluista espanjalainen juusto on Queso Cabrales. Se on Asturiassa valmistettua voimakasta homejuustoa. Cabrales tehdään lehmän-, vuohen- ja lampaanmaidosta ja juusto kypsytetään luolassa. Omasta mielestäni ”ainoa oikea” espanjalainen juusto on kuitenkin lampaanmaidosta valmistettu, queso de oveja añejo.

Tämä ei ole maksettua mainontaa, mutta voin suositella El Bosqueño -juustolan juustoja, jotka tehdään Sierra de Grazaleman vuoristossa, Andalusiassa. Juustot ovat voittaneet useita palkintoja. Heidän nettikaupastaan voi tilata myös viiniä ja muita herkkuja. Valitettavasti he eivät toimita Suomeen, mutta esimerkiksi Saksaan ja Hollantiin toimitus on mahdollista.

Jos taas Penedèsin viinitilat kiinnostavat, Katilta voi kysellä kierroksista lisää. 🥂🍷

Tässä pieni pintaraapaisu espanjalaisista viineistä ja juustoista. Ja silläkin pärjää, että tilaa Espanjassa ravintolassa yksinkertaisesti juustoa ja lasin viiniä. ¡Una copa de vino tinto y una ración de queso, por favor!

Jätä kommentti