Luukku 14: Kakkaava halko ja muita jouluperinteitä Espanjassa

dav
Caga Tió
Tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopussa löytyy lista kaikista osallistuvista blogeista, käy kurkkaamassa!
#ulkosuomalaistenjoulukalenteri2018

Ensimmäisenä adventtiviikonloppuna kuuntelin huuli pyöreänä Radio Suomesta, kuinka suomalaisten jouluvalmistelut olivat lähteneet käyntiin ja mitä askarteluja ja leipomuksia oli jo aloitettu. Täällä Espanjassa moinen kuukauden kestävä joulusavotta on jos ei nyt ennenkuulumatonta, niin ainakin erittäin harvinaista. ”Joulukiirettä pakoon aurinkorannikolle”, mainosti nettisivukin, joten uskottava se oli: Espanjassa joulu tulee ilman valmisteluja.
dav
Lloret de Mar´in jouluvalot
Joitakin sisä- ja ulkosuomalaisia ahdistavat suomalaisten juhlapyhien koko kansalle yhteiset ruuat ja traditiot, mutta minulla on ikävä paitsi perhettä ja ystäviä, myös Suomen joulua: joululauluja, joulumarkkinoita, glögiä, joulukoristeita, joulupukkia, kinkkua, rosollia, laatikoita, lohta, konvehteja, joulusaunaa, joulusiivousta. Täällä Espanjassa koko repertuaarin järjestäminen onnistuisi varmaan, mutta vaatisi kuitenkin extra eforttia.

Tyhjästä pitäisi aloittaa, sillä talouden ainut joulukoristekin on tällä hetkellä Katalonian erikoisuus: kakkaava halko, Caga Tió eli kakkasetä.

Moni lapsi ja aikuinenkin uskoo joulupukin tuovan lahjat, mutta Kataloniassa ruokitaan joulukuun ajan halkoa, joka sitten kakkaa lahjat tarpeeksi syötyään. Vatsantoimistusta jouduttaakseen lapset vielä hakkaavat poloista halkosetää. Harva toivoo lahjaksi sitä itteensä, mutta täällä etelässä tuotos onkin jalostunut turrón-makeisiksi.
Joulun ihme sekin.

caganerTrump
Trump isolla hädällä
Kataloniassa ollaan ihastuttu vessa-aiheeseen, sillä toinen joulukoriste on Caganer ”kakkaaja”, joka laitetaan seimeen Jeesuksen, Marian ja muiden sankareiden joukkoon.

Seimi kuuluu vahvasti Espanjan jouluperinteeseen ja seimiasetelma löytyy joka kylästä. Tänä vuonna kylän seimi on saanut haaksirikkoisen veneen muodon. Jouluvaloja on myös runsaasti, erityisesti liikenneympyröissä, joita täällä suositaan. Kotien ikkunoissa valoja näkyy vähemmän ja voisin vannoa että yhdelläkään espanjalaisella ei ole jouluverhoja.
seimi1.jpg
22.12. On tärkeä päivä: silloin Espanjassa on joululottoarvonta. Kaikkien toiveissa on paksukaisen ”el gordo” voittaminen. Arpa ”decimo” maksaa 20 euroa, ja sillä voi maksimissaan voittaa 400 000 euroa eli ihan miljonääriksi ei lottoamalla pääse. Tapana on myös ostaa isompi 200 euron ” billete” porukkalottona esim. työpaikalla. Huijatuksi tulemisen vaaroista muistutetaan joka vuosi ja neuvotaan miten erottaa huijauskupongit aidoista.

28.12. Espanjassa on ”día de los inocentes” eli paikallinen aprillipäivä. Viime vuoden keksittyjä uutisia olivat mm. se, että Cristiano Ronaldo palautti Kultaisen pallon ja Barcelonan metron budjettia joudutaan kasvattamaan, koska ihmiset hajoittavat kiukuspäissään junien metallitankoja, kun junat ovat myöhässä.

Juhlakauden kruunaa loppiainen: kolmen kuninkaan päivä, joka on ehkä jouluakin tärkeämpi juhla. Tällöin kylät ja kaupungit järjestävät kulkueita, joissa lapsille heitetään karkkeja ja leluja.
ruuat.jpg
Lidlin jouluherkut
Jouluruuista kirjoitin viime vuonna. Espanjan jouluherkuista on omaan joulupöytään päässyt vain turrón. Eikä menusta tule edes kinaa Miehen kanssa, koska hänelle mikä tahansa nakit ja muusi on jouluruokaa, jos sitä syödään jouluna 😉

Käyhän lukemassa muiden ulkosuomalaisten joulutunnelmia!
Luukku 12: Tahdon Asiat / USA
Luukku 14: Melkein tropiikissa / Espanja
Luukku 19: Maija Asunta-Johnston

7 vastausta artikkeliin “Luukku 14: Kakkaava halko ja muita jouluperinteitä Espanjassa”

  1. Tällainen kakkajoulu olis kyllä meidän kahden kahdeksanvuotiaan pojan makuun. Mun täytyy näyttää niille tää postaus ja sen jälkeen joulu Espanjassa on varmaan ihan kärkilistoilla.

    Kaipaisin varmasti itsekin enemmän suomalaista joulua jos asuisin jossakin missä joulun rooli on pienempi. Täällähän joulu alkaa marraskuun lopulla ja kuusi ja koristeet tuodaan kotiin silloin. Koko kuukausi on yhtä hypetystä joka huipentuu jouluaamuun.

    Liked by 1 henkilö

    1. Luulin ensin, kun kuulin kakkahalosta, että taas ulkomaalaista huijataan 😀, mutta ei ollut pilaa. Lapsillehan se on kivaa, kun jouluna saa lahjat peräti kolmeen otteeseen. Tosin vanhemmat varmaan osittavat paketteja, koska kalliiksihan se tulee… Mulla olisi Suomessa varastossa kaikenlaista ihanaa joulutavaraa, saa nähdä milloin ne otan sieltä…

      Tykkää

    1. Seimeen laitettavan kakkaajan toivotaan tuovan hyvää satoa seuraavalle vuodelle. Kakkahalko taas on samaa sukua kuin esim Ranskassa jälkiruuaksi tarjottava sulkaakakkuhalko. Jouluna poltettiin erityinen ”jouluhalko”, joka toi sitten spesiaalia lämpöä ja valoa. Selityksiä on varmasti monia, kuten kaikille kansanperinteille ja miksi halko alkoi kakata, tiedä häntä, ehkä oli jonkun hassu päähänpisto 😉

      Tykkää

Jätä kommentti